Nieuws

Energie besparen in een studentenhuis

Energie besparen in een studentenhuis

Als je in een studentenhuis woont, moet je bijna nooit zelf de energierekening betalen. Wel is het bedrag voor gebruik van stroom- en gas waarschijnlijk verrekend in de huurprijs. De energierekening vormt op jaarbasis een flink bedrag. Als student zit je vaak al aardig krap bij kas. Door energie te besparen kan je je energierekening flink verlagen, iets wat gunstig is als je deze direct zelf betaalt. Je kunt in een studentenhuis meestal geen grote aanpassingen doen, zoals dubbelglas plaatsen of het dak isoleren. Toch kun je door slimmer met energie om te gaan al veel geld besparen. Zo kun je óf direct besparen en geld overhouden, maar je zou de huisbaas ook kunnen inlichten over de bespaarpogingen die jullie gaan doen. Misschien kun je daar dan een lagere huurprijs tegenover stellen.

Andere tarieven
Met onderstaande maatregelen kun je flink op het energieverbruik besparen. Wil je een lagere energierekening zonder op te letten – of een extra lage door ook op het verbruik te letten? Vul dan eens eenenergievergelijkerin. Met zo’n energievergelijker krijg je een overzicht van de voordeligste contracten op jouw adres. Stap je over naar een gunstiger contract, dan kun je hier op jaarbasis ook honderden euro’s mee besparen.

Niemand thuis; apparaten uit
In een studentenhuis is in het weekend soms nauwelijks niemand aanwezig. Probeer dan ook zo min mogelijk energie te gebruiken op die momenten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de cv zo laag mogelijk te zetten wanneer je weggaat. Hoe lager de temperatuur, hoe minder gasverbruik. Toch moet je de cv nooit helemaal uitzetten. In de wintermaanden wil het buiten weleens vriezen waardoor dan ook je leidingen kunnen bevriezen bij een te lage temperatuur. Deze kunnen dan springen. Het advies is dan ook om de thermostaat bij vertrek op zo’n 15 graden te zetten, zodat je radiatoren nooit kunnen bevriezen. Zorg naast een lagere temperatuur in huis, ook voor apparaten die geen overuren hoeven te draaien. Denk aan apparaten als de koelkast en de vriezer, onderhoud deze, want hoe meer ijsvorming, hoe hoger het energieverbruik. Maak deze dus eens in de zo veel tijd schoon. Voorkom daarnaast ook sluipverbruik door stekkers van elektrische apparaten in het stopcontact te houden. Zelfs als het apparaat niet aan staat verbruikt zo’n apparaat dan energie. Vooral op stand-by wordt er veel verbruikt. Zorg er daarom voor dat je de tv en computer echt uitzet als je weggaat, of trek gewoon de stekker uit het stopcontact.

Kleine investeringen
Hoewel je in een huurhuis – en al helemaal een studentenhuis – minder snel grote investeringen of aanpassingen zal doen, kun je met een relatief kleine investering al veel energie besparen. Zo kun je ervoor zorgen dat alle lampen in huis door ledlampen worden vervangen. Een ledlamp is weliswaar duurder dan een gloei- of spaarlamp, maar verbruikt veel minder energie en gaat bovendien veel langer mee. Hierdoor verdien je deze terug in het verbruik. Helemaal als je lang in het studentenhuis zult blijven is dit de moeite waard. Vraag de huisbaas anders dit te vergoeden. Welke soort verlichting je ook hebt, let in elk geval op het niet overal laten branden van lampen. Door de lampen aan te laten terwijl dit niet nodig is, geef je ook weer meer uit dan nodig. 

De badkamer
In de badkamer verbruik je veel energie en hier kan dus ook veel energie bespaard worden. Zo kun op jaarbasis heel veel gas uitsparen door korter te douchen én de temperatuur daar niet continu hoog te houden. Een waterbesparende douchekop kan erbij helpen om minder water te gebruiken. Verder is het belangrijk om na het douchen de badkamer goed te luchten. Het kost namelijk veel meer energie om vochtige lucht te verwarmen dan droge lucht. Je kunt dus best na het douchen het raam in de badkamer even openzetten, omdat het leidt tot minder energieverbruik, ook als de kachel aan staat. Vergeet het raam alleen niet te sluiten.

Wil je meer tips over het besparen van kosten tijdens je studentenleven? We hebben er meer voor je en ook het Nibud geeft graag advies over het rondkomen met een studentenbudget.