Studententips

Een beter studentenleven met de volgende tips

Geld verdienen is het makkelijkste als je er helemaal niet voor hoeft te werken. Als je studeert is je tijd immers beperkt. Veel tijd om daarnaast nog te werken is er niet, zeker als je ook nog van het studentenleven wilt genieten en af en to richting huis wilt terugkeren om oude bekenden en familie te bezoeken. Met een aantal hieronder opgesomde handigheidjes is er snel en in het dagelijks leven "geld te verdienen" door op de uitgaven te letten. We hebben ze geclassificeerd op besparingstype. Bij besparingstype groot gaat het om bedragen boven de € 500 per jaar. Bij gemiddeld om bedrag tussen de € 100 en € 500 en bij besparingstype klein om bedragen tot € 100 per jaar. Bij elkaar opgeteld kan je bijzonder veel geld overhouden.


1. Huur
Is je kamer niet te duur? Wellicht betaal je wel teveel voor je appartement. Met de huurcommissie kun je nagaan of je niet voordeliger uit kan zijn, dan je nu betalen moet. Denk ook aan subsidies als je weinig verdient. Maak gebruik van je rechten. Voor meer informatie:

http://www.huurcommissie.nl/

http://www.belastingdienst.nl/
Besparingtype: Groot


2. Nutsvoorzieningen
Nutsvoorzieningen zijn een breed begrip en kunnen grofweg variëren van gas, water, licht tot internet, telvisie en bellen. Wel eens aan overstappen van energie aanbieder of internet/ televisie aanbieder nagedacht? Bij energie kan je tot wel € 500 per jaar besparen en bij internet en tv aanbieders kan je per onderdeel wel € 100 overhouden door over te stappen. Voor meer informatie:

https://www.pricewise.nl/energie-vergelijken/

https://www.hoyhoy.nl/energie-vergelijken/

http://www.aanbiedercheck.nl/

http://goedkoop-internet.org/

http://www.goedkope-energie.org/

http://www.goedkoopste-energieleverancier.net/
Besparingtype: Groot


3. Boodschappen
Doe je boodschappen bij de "mindere supermarkten". Supermarkten die minder adverteren en hun producten minder mooi presenteren zoals de bekende supermarkten vragen ook aanzienlijk lagere prijzen voor hun producten. Met de kwaliteit is vaak weinig mis en dikwijls worden ook gewoon de A-merken verkocht, maar wel voor een "B-prijs"!

Besparingtype: Groot


4. Gebruik je studentenkaart
Waar je ook naartoe gaat op vertoon van je collegekaart gaan deuren voor je open en dalen de prijzen! Dit gaat niet enkel om musea, maar ook bij bioscopen, café's, bibliotheken en andere gelegenheden. Denk daarbij ook aan sportscholen of abonnementen. Veel instanties werken met speciale studententarieven.  Soms zijn de entreekosten zelfs gratis en anders zijn kortingen van 20 tot 30 % heel gebruikelijk. Afhankelijk van hoeveel je van hoeveel je hier gebruik van maakt kan de bespring al snel vele honderden per jaar zijn. We hebben het voorzichtig ingeschat en houden het op "gemiddeld.'

Besparingtype: Gemiddeld/ Groot.


5. Online city guides
Wanneer je stedentrips maakt en van en je vakantie van stad naar stad maakt of gewoon een lang weekend weggaat, helpen online city guides enorm! Deze geven je snel een overzicht van de highlights en hidden secrets en de dos en don’ts. Verder bieden ze meestal discounts aan en kan je kaartjes krijgen met skip-the-line-tickets. Voor onze stad Amsterdam zijn er sites zoals things to do in Amsterdam of tours & tickets. Meestal heeft elke grote stad ook een stadspas waardoor je kunt besparen bij jouw city trip. Een van de bekende is natuurlijk I amsterdam city card. Dus of je nu naar een andere Europese stad gaat, denk aan deze tips en zodoende verspil je ook geen tijd om met in rij staan!


6. Vakantie
Of je nu een lekkere goedkope zonvakantie wilt boeken aan de Spaanse Costa's, of dat je gaat stedentrippen met vrienden of vriendinnen, als student is het een uitdaging om het maximale uit je reisbudget te halen. Goedkope vliegtickets kun zelf makkelijk vinden met Google Flights. Nog goedkoper reizen binnen Europa kun je doen met de bus. Er zijn tegenwoordig verschillende maatschappijen die hier diensten aanbieden naar allerlei leuke Europese steden. Besparen op je overnachting doe je bijvoorbeeld door hostels te boeken of door te gaan "couch surfen". Wil je verder weg voor weinig? Dan kun je ook kijken op speciale vakantie aanbiedingen sites zoals Vakantie Dealz. Daar kun je (zeker buiten het hoogseizoen) soms unieke deals vinden waardoor je voor een paar honderd euro een luxe tropische reis kunt boeken. Vooral met last minutes kun je als student geregeld extreem hoge besparingen regelen.

Besparingtype: Gemiddeld/ Groot.


7. Vervoer
Voor krote afstanden kan je beter de fiets gebruiken of anders jezelf te voet verplaatsen. Voor de hand liggend, maar de auto is bijzonder duur. Denk daarbij niet alleen aan benzinekosten, maar ook aan parkeerkosten, wegenbelasting en autoverzekering. Wil je toch met de auto kijk dan nar onbemande tankstations in de buurt, dan scheelt circa € 0,10per liter.

Maak natuurlijk ook gebruik van je OV-kaart. Binnen de geldigheid is reizen met bus,trein, tram en metro gratis. Carpoolen is daarnaast een goede optie om de kosten te kunnen delen.

Ook hier hangt de besparing af van je huidige situatie en we zijn voorzichtig met het besparingstype.

Besparingtype: Klein/ Gemiddeld.


8. Voordelen van het hebben van een creditcard
Het hebben van een creditcard biedt een aantal concrete voordelen, ook voor studenten:

 • Universeel betaalmiddel, je kunt er over de hele wereld mee terecht
 • Ideaal voor online aankopen
 • Achteraf betalen als je nu even het geld niet beschikbaar hebt
 • Creditcard kan als borg dienen voor hotels, autoverhuurbedrijven etc.
 • Er zijn specifieke creditcard voor studenten: https://www.creditcard.nl/studenten

Er zijn een groot aantal creditcards die je kunt aanvragen. Bekende maatschappijen zijn Visa, Mastercard en American Express. Een Visa card of Mastercard wordt wereldwijd het meest geaccepteerd bij winkeliers, webshops, hotels en restaurants. American Express is met name geschikt voor mensen die vaak reizen. 

​​Besparingstype: Klein 


9. In je kamer/ woning

Verzeker je meest waardevolle eigendommen met behulp van een studenten-inboedelverzekering. Kijk voor tips op Studenten Wegwijzer: https://studentenwegwijzer.nl/studentenverzekering/inboedelverzekering-studenten

Als je uitwonend bent, dan kun je in huis de nodige energie besparen. Enkele  nuttige tips:

 • Steek alleen stekkers van apparaten in stopcontacten die je op dat moment nodig hebt
 • Was 10 graden koeler
 • Douche korter
 • Doe lampen uit en gebruik energiebesparende verlichting
 • Vermijd de standby-stand van verschillende apparatuur, dit is energieverslindend
 • Doe meer kleding aan als je het koud krijgt in plaats van de verwarming verhogen

Besparingtype: Klein


10. Kleding

Kleding kan behoorlijk prijzig zijn. Zeker wanneer je merkbewust kleding koopt kan dit een pittige kostenpost zijn. Koop daarom kleding in de laatste uitverkoop. De kortingen kunnen dan omhoog schieten. Bovendien gaan door het slechte economisch klimaat steeds meer kledingzaken op de fles. Let daarom op opheffingsuitverkopen, dan gaat kleding voor spotprijzen weg. Dit geldt ook voor A-merken.

Besparingtype: Klein