Nieuws

Studenten en een inboedelverzekering; nodig of niet?

Studenten en een inboedelverzekering; nodig of niet?

Als student heb je spullen waarop je zuinig bent en die onmisbaar zijn. Denk aan een laptop, die je wil beschermen tegen diefstal, brand- of waterschade, en je mobiele telefoon. Deze kun je verzekeren met een hiervoor speciale verzekering, want je neemt deze spullen overal mee naartoe. Maar heb je waardevolle spullen in huis, die daar ook blijven, dan kun je deze verzekeren met een inboedelverzekering. In dit stuk lees je hier meer over.

Inboedelverzekering en studentenkamer: collectief of niet?
Wanneer je op kamers gaat, neem je spullen mee. Die spullen kun je verzekeren met een inboedelverzekering. De inboedelverzekering is niet verplicht, dus heb je weinig waardevolle spullen in je kamer dan kan het zo zijn dat je het verzekeren hiervan niet nodig vindt. Het kan zijn dat de huisbaas van de studentenwoning zelf een collectieve inboedelverzekering heeft geregeld voor alle studenten in het pand. Misschien is de huurprijs hierdoor hoger, controleer waarvoor je betaalt en of je niet te veel betaalt voor huur. Misschien kunnen jullie als huisgenoten gezamenlijk besluiten een collectieve inboedelverzekering te nemen. Hierdoor kun je namelijk besparen op de premie, omdat verzekeraars vaak korting geven. Je kunt natuurlijk ook als individu een inboedelverzekering afsluiten. In dat geval doe je er verstandig aan om eerst online een vergelijking te maken. Dan weet je welke verzekeraar de goedkoopste verzekering aanbiedt. Als student heb je naast een inboedelverzekering mogelijk ook een zorg- of aansprakelijkheidsverzekering nodig. Sluit je die in een keer allemaal bij dezelfde aanbieder af, dan ben je soms goedkoper uit. Veel verzekeraars hebben bovendien speciale studentenpakketten waarin al deze verzekeringen zitten.

De waarde van de inboedel en de dekking
Bij het afsluiten van een verzekering moet je eerst de waarde van de inboedel inschatten. Dit kun je globaal doen, of met behulp van een zogenoemde inboedelwaardemeter. Via een vragenlijst kun je dan op basis van jouw persoonlijke informatie een inschatting maken. Je kunt dit ook doen met behulp van een taxateur. Door de waarde van de inboedel in te schatten, voorkom je onderverzekering en daarmee ook dat eventuele schade maar deels wordt vergoed. Wanneer je de waarde van de inboedel hebt ingeschat en een verzekering gaat afsluiten, kijk je ook naar de dekking. Je hebt inboedelverzekeringen met een uitgebreide, extra uitgebreide of een allriskdekking. 

Uitgebreide inboedelverzekering
De verzekeraar vergoedt schade die wordt veroorzaakt door diefstal/inbraak, brand, vandalisme, waterschade en blikseminslag.

Extra uitgebreide inboedelverzekering
De verzekeraar vergoedt bovengenoemde schade en schade aan de inhoud van een koelkast of vriezer bij stroomuitval, maar ook schroei- en smeltschade.

Allriskinboedelverzekering
De verzekeraar vergoedt alle eerdergenoemde vormen van schade en schade door van buitenaf komend onheil, zoals aardbevingen en overstromingen en schade die je zelf per ongeluk hebt veroorzaakt.

Inboedel- en/of kostbaarhedenverzekering
De inboedelverzekering vergoedt schade aan spullen in huis en alleen in Nederland. Qua vergoeding krijg je in bepaalde gevallen de nieuwwaarde terug, maar kan het ook zijn dat de verzekeraar alleen de dagwaarde uitkeert, zeker bij oudere spullen. Voor spullen die nooit je studentenkamer verlaten, biedt een inboedelverzekering meestal voldoende dekking. Een kostbaarhedenverzekering vergoedt schade aan spullen zowel binnen- als buitenshuis en ook nog eens wereldwijd. Bovendien krijg je meestal de aankoopwaarde van het product terug. Met name voor laptops, tablets en mobiele telefoons is dit een fijne verzekering omdat je zo ook onderweg naar en op de universiteit verzekerd bent.

Student en inboedelverzekering: waar verder op letten
Bewaar altijd de bonnetjes van dure aankopen die je hebt gedaan, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe laptop koopt. Mocht er dan schade ontstaan, dan kun je met de bon altijd de aankoopwaarde bewijzen bij de verzekeraar. Ook is het verstandig foto's te maken van de inboedel. Wordt er dan iets gestolen, dan heb je zichtbaar bewijs. Wil je de inboedelverzekering opzeggen, bijvoorbeeld omdat je klaar bent met studeren en terug gaat naar je ouders of naar een ander huis? Bij een contract van langer dan een jaar geldt vaak een opzegtermijn van een maand. Informeer bij de verzekeraar hoe opzeggen precies werkt en vraag altijd om een bevestiging.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen